Поддръжката за Windows 7 приключи на 14 януари 2020 г.

Microsoft пое ангажимента да предостави 10 години поддръжка на продукти за Windows 7 която излезе на пазара през на 22 октомври 2009 г. Този 10-годишен период вече е приключил и Microsoft прекрати поддръжката на Windows 7. Конкретната дата за край на поддръжката за Windows 7 беше 14 януари 2020 г. Техническата помощ и софтуерните актуализации от Windows Update, които подобряват защитата на компютъра ви, вече не са налични за продукта. Microsoft силно препоръчва да преминете към Windows 10, за да избегнете ситуация, в която се нуждаете от обслужване или поддръжка, която вече не е налична.

Това е част от цитата на официалното оповестяване за края на поддръжаката на Windows 7.

Повече информация от Microsoft по този въпрос можете да прочетете от сайта на  Microsoft.

Microsoft ще продължи да осигурява актуализации по сигурността на Windows 7 в продължение на три години за бизнес потребителите, които са закупили опцията за удължена поддръжка. За такъв период ще има поддръжка и за закупилите Windows Virtual Desktop. Междувременно Google обяви, че ще поддържа браузъра Chrome за Windows 7 още 18 месеца.

Някои производители на антивирусен софтуер също обмислят варианти за предостявяне на антивирусна защита на потребителите с Windows 7.

В случай, че имате закупен лиценз за Windows 7 Home, Windows 7 Pro и Windows 7 Ultimate, все още можете да се възползвате от опцията за безплатен ъпгрейд до Windows 10, която предлага Microsoft.

На теория актуализирането от Windows 7 към Windows 10 трябваше отдавна да е спряна, но компанията продължава да поддържа тази възможност. Не е ясно до кога.

Във всички случай, притежателите на Windows 7 следва да се замислят за актуализации на своите операционни системи.